Preišči ta spletni dnevnik

20180305

12) Istra (2x) in Kvarner (2013)

1.) Istra: je pokrajina palčkov in vil in čudežnih sredozemskih vonjav. Kras, ki je v tem času zelen in diši po akaciji in bezgu in pokošeni sušeči travi, me je zjutraj pozdravljal na poti v Istro. Ni bilo preveč toplo, cesta je bila vlažna ali mokra (približno prvih 50 kilometrov); nič kaj prijeten začetek 250 kilometrske poti. Sonce se je prikazalo šele v hrvaški Istri. A tudi tu sem bil deležen le malo sonca. Dan je bil oblačen in zame k sreči suh. Na poti sem se pogosto oziral proti severu Istre, kjer so viseli težki oblaki in pošiljali dež na zemljo. Na polovici poti sem se moral odločiti, kako naprej: preko Čičarije ali preko Kvarnerja? Čičarijo sem videl in kazalo je slabo, Kvarnerja ne. Nastajali so kumulunimbusi. Toda ti rastejo, se izlijejo in razpadejo. Vprašanje je bilo samo: kdaj!? Odločil sem se, da grem proti njim, proti Čičariji. Pokazalo se je, da je bila odločitev pravilna. Iz Lupoglava proti Lanišćam je že sijalo sonce. Bil sem pravzaprav zadovoljen. Lepše je voziti v soncu, toda tako ni bilo toplo in nisem potreboval vedra tekočine. Tudi to nekaj šteje.

Še o poti: Kras, Kozina, Sočerga, Buzet, Cerovlje, Pazin, Gračišće, Potpićan, Kršan, Vozilići in nazaj pod zahodno Učko preko krajev: Kožljak, Sušnjevica, Vranja, Lupoglav ter preko Čičarije v Podgorje, na Kozino in na Kras. Pot gre neštetokrat gor in dol in to sodi k zanimivosti in pestrosti in k Sredozemlju - več o tem naj povedo fotografije (nekatere niso najboljše, kajti svetloba v tekem vremenu je pač podobna vremenu).

Cesta Rodik - Kozina
Kozina - Petrinje (cvetenje akacij)
Petrinje - Črni Kal (spust s Krasa proti Istri)
Od križišča ceste Črni Kal-Rižana proti Kubedu (vzpon)
Sočerga - Štrped (spust, zadaj obronki Čičarije)
Prodani - Krušvari (jezero Butoniga)
Cesta Prodani - Krušvari
Cesta Cerovlje - Pazinski Novaki
Cesta Most Pićan - Potpićan (zadaj Učka)
Cesta Vozilići - Kožljak (zadaj Učka - vrh Vojak; pod dežnimi oblaki)
Cesta Vozilići - Kožljak (zadaj Učka - vrh Vojak; nezemeljsko)
Vozilići - Kožljak (zadaj Učka; most opuščene železniške proge Raša - Lupoglav)
Cesta pod zahodno Učko: Načinovići - Šurjani (levo Čepićko polje)
Cesta Načinovići - Šurjani (desno Učka in kamnita dvigajoča črta: opuščena železnica Raša - Lupoglav)
Cesta Katun - Boljunsko Polje (zadaj v dežju Čičarija)
Cesta Vranja proti Veli Učki (Poklonu), oz. proti križišču za Lupoglav (Učka - vrh Vojak v dežju)
Cesta Lupoglav (Semić) - Lanišće (spust, zadaj "višji predeli"  Čičarije)

2.) Istra in Kvarner: Poletje je vendarle prišlo. Ker ne bo dolgo trajalo, ga je potrebno izkoristiti - potrudil sem se, da bi ga. Bil je vsekakor najlepši dan, z očmi vremena, v tem letu. Ni bilo vroče, oblakov tudi ni bilo. Bilo pa je toliko več prometa, kar je sicer običajno, po cestah okoli Opatije. Tam vozijo, milo rečeno, čudno - vsem in vsemu si v napoto, oni nikoli dovolj hitri.

Velikokrat sem se že želel omeniti zemljevide. Naj kar s ponosom povem, da so slovenski daleč najboljši in daleč najbolj natančni. Nisem še zasledil napake v njih. Če pogledam nekega avstrijskega (,ki jih tako suvereno prodajajo po Sloveniji), je le-ta poln napak (že na naslovnici): napačni kraji, napačno vrisane ceste, netočni kilometri. A mera še ni polna. Kot rečeno, ga prodajajo "tudi" v Sloveniji in to brez uporabe našega jezika. Jaz bi ga prepovedal, kajti kot vem pri nas govorimo slovenski jezik.

Torej, teh 260 kilometrov sem kot vedno začel na Krasu, šel preko Divače, Kozine in Podgorja v Čičarijo. Najprej sem se ogreval za pot preko Buzeta do Lupoglava. A cesta Buzet - Lupoglav je trenutno "zaprta", ker jo na novo asfaltirajo (nič ne de, ker prilagam še lanskoletne fotografije, tako za občutek). V Lupoglav se pride tudi po drugih cestah. Nakar sem se zapeljal preko Dolenje Vasi in Čepićkega polja do Kršana in naprej skozi Nedešćino do Labina. Tu sem obrnil in nadaljeval skozi Voziliće in Plomin po vzhodni obali Istre do Mošćeničke Drage, Lovrana do Opatije. Nakar sem se zapeljal do Jelšan, skozi Ilirsko Bistrico, Ribnico in po Vremski dolini preko Divače nazaj na Kras. Zares prijetno kolesarjenje, ni kaj!

Divača - Kozina
Cesta od mejnega prehoda s Hrvaško Jelovice (Podgorje) do vasi Jelovice
Cesta Vodice - Dane
Cesta Vodice - Dane
Cesta Račja Vas - Lanišće (spust)
 Cesta Lanišće - Lupoglav (Semić, vzpon)
Cesta Lanišće - Lupoglav (Semić, spust)
Cesta Buzet - Ročko Polje (vzpon; fotografija lanske sezone)
Cesta Buzet - Ročko Polje (vzpon, zadaj obronki Čičarije; fotografija lanske sezone)
Ročko Polje (cesta Buzet - Ročko Polje, levo obronki Čičarije, zadaj Učka; fotografija lanske sezone)
Cesta Dolenja Vas proti križišču s cesto Vranja-Vela Učka (Poklon); zadaj Učka 
 Cesta Boljunsko Polje - Čepić (levo Čepićko polje - zadaj južni del pogorja Učke)
Cesta Čepić - Vozilići (vzpon - zadaj južni del pogorja Učke)
Cesta Kršan - Eržišće (vzpon)
Cesta Plomin - Načinovići (vzpon; Plominski zaliv, zadaj Cres)
Cesta Brseč - Mošćenička Draga (spust, pogled proti Reki)
Cesta Permani - Rupa (vzpon)

Ni komentarjev:

Objavite komentar