Preišči ta spletni dnevnik

20230101

04) S kolesom s Krasa na jugovzhod (2012)

1. Brkini z okolico

Do tja je seveda potrebno priti. Preko Sežane vodi pot do Divače (v določenih delih dneva je prometna in nekoliko divja zaradi hitrosti voznikov) in  naprej v Vremsko dolino ali proti jugu na Kozino. Pred Kozino lahko zavijemo v Matavun in še malo naprej pred vasjo Škoflje zavijemo desno v Brkine. Če pot nadaljujemo čez Ribnico proti Ilirski Bistrici, je naslednji odcep za v Brkine preko vasi Prem. Naslednja varianta je iz same Ilirske Bistrice skozi Dobro Polje. Iz Kozine proti Podgradu  lahko pridemo v Brkine iz vasi Materija, Gradišče pri Materiji, Obrov in Podgrad. Cesta Kozina - Starod je lepa, toda precej prometna, tudi s tovornjaki, kar pomeni, da je potrebna velika previdnost. Vedeti je treba, da je Starod v bistvu prelaz visok skoraj 700 m. Se pa potem imenitno spustite na Hrvaško stran proti Rupi. Čez Brkine vodi cesta, ki bi ji skoraj lahko rekel, da teče po grebenu. Omenim naj še cesto Ilirska Bistrica - Podgrad. Lepa in ne preveč prometna cesta.

V Brkine ceste vodijo navzgor. Vzponi niso prehudi, razgledi in pokrajina pa čudoviti. Po Brkinih boste vozili gor in dol. Prometa ni veliko, ceste so nezahtevne.

S kakšnim kolesom se voziti po Brkinih? Najboljše se je zapeljati s specialko, s fitnesom ali s trekingom z gladkim profilom gum.

Pomlad v Brkinih: Artviže - Mrše
Cerkev v Rjavčah: Tatre - Rjavče
Zalči - Podgrad  (cesta Ilirska Bistrica - Podgrad)
Pregarje - Prelože
Gradišče pri Materiji -  Markovščina

2. Okolica Ilirske Bistrice

V ta konec Slovenije pridete po cesti Pivka -  Ribnica (tudi po Vremski dolini) - Ilirska Bistrica ali po cesti Pivka -  Knežak - Šembije - Ilirska Bistrica. Obe sta zanimivi, a prva je bolj obremenjena z vozili. Iz Ilirske Bistrice lahko nadaljujete do Jelšan (gost promet) in naprej na Hrvaško ali po mirni, lepi in ravni cesti pod pogorjem Snežnika do Zabič in naprej v prvi klanec do Novokračin in preko drugega klanca do Jelšan.

Radohova vas - Parje; v ozadju Snežnik
Ribnica - Dolnja Bitnja
Jelšane - Novokračine
Dolenje pri Ilirski Bistrici - Ilirska Bistrica

3. Kvarner (vzhodna Istra, Cres in Lošinj)

Ob že znanih poteh proti Kvarnerju se mi zdi vredno omeniti cesto, ki gre iz Podgorja čez Čičarijo preko Vodic ter Malih in Velikih Mun do Permanov, ki se nahajajo ob cesti Rupa - Reka oziroma Opatija. Cesta je asfaltirana, a deluje kot gorska. Tudi precej visoko se boste vzpeli.

V Opatijo ali na Reko boste prišli iz Jelšan ali iz Staroda. Do Opatije vas bo čakalo dobrih dvajset kilometrov spusta do morja. Iz Rupe ali Permanov lahko zavijete tudi proti Klani.

Iz Matuljev (pred Opatijo) je imeniten vzpon na Učko. V osnovi je eden, ki gre iz Matuljev preko Veprinca do Poklona in naprej do Učke (vrh Vojak je visok 1400 m - na različnih kartah so različni podatki). Do Veprinca je še ena smer - iz Ičićev. To pot lahko začnete ob morju. Še to: do Učke vas bo pot vodila tudi preko 14 % vzponov. Zares vzpon, ki se ga ne bi sramoval niti francoski "Tour" (, če začnete pri morju vam 20 km vzpona ne uide - raje več kot manj).

Na Poklon vodijo še makadamske ceste iz severne strani (Čičarija). To so poti, ki gredo iz Lanišć (dobra makadamska cesta, ki se kasneje razcepi in lahko izbirate) ali iz Brgudca (ta je tehnično in orientacijsko bolj zahtevna). Toda o tem več v poglavju Čičarija - S Krasa na jugozahod.

Naj pot iz Opatije nadaljujemo. Opozorilo: skozi Opatijo do Mošćeničke Drage je gost promet, čeprav prepovedan za tovorna vozila. Pazite tudi na cesto, ker je kar nekaj lukenj in razpok zaradi javnih vodov, ki potekajo pod cesto. Pot proti Plominu oz. Vozilićem iz Opatije je čudovita. Ob levi strani boste imeli morje in na desni strani pogorje Učke. Je nekaj vzpona, ampak ne prehudega. Do Vozilićev vodijo tudi ceste iz drugih smeri - poglavje "S Krasa na jugozahod".

Pred koncem te poti bomo morebiti obrnili proti Brestovi (nazaj gor kar dober klanec). In potem bomo seveda šli s trajektom na Cres in naprej na Lošinj - Sredozemlje brez primere. Tukaj kot prvo opozarjam na tekočino. Imejte jo veliko, ja, zares veliko. Na Cresu in Lošinju vas čakajo vzponi in spusti, nove in stare ceste, gor in dol. Mene je že rešila trgovina v Beleju, ki je tudi edina zares ob cesti od Porozine do Malega Lošinja. No, seveda lahko mirno zavijete bolj s ceste v kakšno trgovino ali gostilno - če imate čas.

Ceste (glavna povezovalna cesta) na teh dveh otokih so vedno boljše, s tem pa tudi hitrosti avtomobilov. In še nekaj: ko pridete v Porozino s kolesom, boste imeli eno uro in pol mir med vzponom pred avti - do naslednjega trajekta. V zadnjem delu poti po Cresu (proti Osorju) je tudi nekaj pip s tekočo vodo - zares dobrodošlo. Pazite na divjanje avtov (utrujeni vozniki od "kdovekod") in še posebno avtobusov in tovornjakov - zlasti ob mestu Cres, kjer je cesta precej divja in v slabem stanju.

Kakšno kolo? Karkoli vključno s specialko. In izogibajte se dnevom z vetrom - ceste so na odprtem.

Čičarija: Veprinac - Račja vas
Spust z vrha Učke (Vojaka)  preko Poklona do Opatije 
Spust skozi Veprinac: cesta Poklon - Matulji
Plominski zaliv, zadaj Cres: cesta Plomin - Načinovići
Spust proti trajektni luki Brestova (trajekt za otok Cres)
Vzpon: Dragozetići - Predošćica (otok Cres)
Otok Cres: grebenska cesta med Dragozetići in Predošćico (zares imeniten razgled)
Otok Cres: cesta Dragozetići - Predošćica (grebenska cesta od blizu)
Mesto Cres na otoku Cresu: cesta Vrana - Cres
Cres: Belej - Osor
Mestece Osor na Cresu: cesta Belej - Osor (že na Lošinju)
Lošinj: cesta Ćunski - Mali Lošinj
Cres: Osor - Belej
Cres - Vodice, v ozadju Sis (najvišji vrh na Cresu)
Cres: Vodice - Predošćica, zadaj Sis

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Zanimivo.

Objavite komentar